erp

Een erp systeem is een grote investering in de IT-sector van het bedrijf. De hoogte van de kosten is een van de belangrijkste criteria van een bedrijf als het gaat om het aanschaffen van zo een systeem. Zo kan je een erp systeem op verschillende afbetalen. Je kan natuurlijk, wanneer je genoeg cash in je kas hebt, alles in een keer afbetalen. Ook kan je periodieke betalingen doen. Dat ligt er maar net aan wat voor je bedrijf het beste is, aangezien niet ieder bedrijf zoveel cash heeft.

Een erp systeem kopen of lenen?

Wanneer je een erp systeem koopt, zijn er dus twee opties om dit systeem af te betalen. Aangezien het een grote investering is, kiezen veel bedrijven ervoor om het in periodes af te betalen. Wat je ook kan doen is een systeem lenen. Hierbij mag je het systeem implementeren en in gebruik nemen tegen een bepaalde maandelijke of periodieke prijs, waarbij je het in bruikleen krijgt. Je kan het erp systeem gewoon gebruiken, maar het komt niet in je bezittingen te staan, aangezien het van iemand anders blijft. Wel betaal je het huren ervan, maar dit is uiteraard een lagere prijs dan wanneer je het koopt.

erp

De hoeveelheid cash van een bedrijf

De hoeveelheid cash die je bedrijf in de kas bezit, is bepalend voor de manier waarop in een erp systeem geïnvesteerd moet worden. Bedrijven met veel cash kunnen een erp systeem het beste in één keer kopen, aangezien dit op de lange termijn de goedkoopste optie is. Bij periodieke betalingen heb je namelijk te maken met rente, waardoor de prijs hoger ligt. Wanneer je weinig cash hebt, zal je moeten lenen, waardoor het erp systeem niet in je bezit is. Dus ik zou zeggen, keuze maken en aanschaffen maar!