ptss

PTSS is een psychische aandoening die voorkomt bij personen die een trauma hebben meegemaakt. Zij ervaren stressklachten als gevolg van de traumatische gebeurtenis. Wat zijn bekende PTSS klachten en hoe kun je herkennen of jij deze aandoening hebt? Lees hier alles over in dit artikel.

Dit kun je ervaren bij PTSS

Als je bij PTSS hebt, kun je verschillende klachten ervaren. Je hebt in ieder geval last van stressklachten. Dit kan zich uiten in een angstig en onrustig gevoel. Ook kun je je somber voelen en prikkelbaar zijn. Veel mensen met PTSS herbeleven de gebeurtenis ook steeds opnieuw in hun gedachten. Daarbij vermijden ze vaak situaties die herinneringen aan de gebeurtenis oproepen.

ptss

Wat kun je doen bij PTSS?

Als je aan de hand van de bovenstaande opsomming van klachten vermoed dat je PTSS hebt, is het aan te raden om langs een arts te gaan. De arts kan dan een diagnose stellen, indien er echt sprake is van PTSS. Ook kan de arts je doorverwijzen naar een therapeut.

Verder zijn er ook een aantal dingen die je zelf kunt doen. Zo is het goed om in ieder geval voldoende rust te pakken. Doe ook af en toe iets waar je echt van ontspant, zoals een dagje sauna, een massage of afspreken met vrienden. Sporten is ook goed, net als gezond eten. En praat met anderen over het trauma dat je hebt meegemaakt, bijvoorbeeld met vrienden, familie of lotgenoten.