tekstschrijver den haag

Den Haag, officieel ‘s-Gravenhage, is de hoofdstad van de provincie Zuid-Holland. Deze gemeente heeft meer dan 545.000 inwoners en is hiermee de op twee na grootste gemeente van Nederland. De stad staat op de derde plaats achter Rotterdam en Amsterdam. Tekstschrijver Den Haag? Hier wat schrijftips.

Voor wie?

Je schrijft niet voor jezelf, maar voor een of meer anderen. Om je boodschap goed te kunnen overbrengen moet je je afvragen wie je lezer is. Vraag je af hoeveel voorkennis je lezer al heeft en hoe zijn houding is over het onderwerp. Je hoofddoel kun je vaak opsplitsen in subdoelen: welke informatie is voor je lezer van belang om je hoofddoel te bereiken? Verplaats je zo goed mogelijk in de situatie van je lezer.

Wat?

Veel teksten mislukken omdat de schrijver eigenlijk niet weet wat hij zeggen wil. Soms staan er wel mooie volzinnen op papier, maar heeft de lezer geen idee wat hij ermee moet. Daarom moet je als schrijver een helder beeld hebben van je hoofddoel. 

Actief

In een actieve zin is degene die de handeling uitvoert, het onderwerp van de zin. Het ondergaat een handeling. Vooral in ambtelijke taal wordt de lijdende vorm vaak gebruikt zonder reden. Schrijf daarom zoveel mogelijk actief.